Вашата кошница в момента е празна!
Винарска изба Магура е създадена през 1967 година в село Рабиша, разположено в северозападната част на България. Този географски район е известен със своите уникални природни и исторически забележителности. Районът е творение на природата в продължение на милиони години, с известните Белоградчишки скали и пещерата Магура.
Преди около 200 млн. години започва образуването на Белоградчишките скали – най-известният скален феномен на България. Природата е изваяла скулптури на митични същества, хора, животни и птици от безформения камък. Преди около 15 млн. години започва образуването на пещера Магура, а преди 4 млн. години се образува Рабишкото езеро – най-голямото вътрешно карстово езеро в България. Традицията на лозарството и винарството тук датира от хилядолетия.
В този район на България се отглеждат някои характерни сортове грозде, които не виреят никъде другаде – Гъмза и Врачански мискет, известен като Врачанска теменуга, който ражда грозде с доказан аромат и вкус.
От 2006 г. винарна „Магура” започва амбициозна програма за основна реконструкция и модернизация на почти всички сегменти от дейността си, като се превръща в модерна изба, отговаряща на всички европейски изисквания за производство на естествено пенливо вино, висококачествени вина и ракии.
Цикълът на производство обхваща всички технологични операции от началната преработка на гроздето до бутилирането. Целият процес се извършва с помощта на най-съвременно технологично оборудване, позволяващо пълен контрол на всички процеси до готов продукт. Управлението и контролът на качеството на продукцията се гарантира от модерно оборудвана лаборатория.
Процесът на стареене и съзряване на вината протича във висококачествени френски, български и американски дъбови бъчви, които са от изключително значение за стила на вината. Внимателно подбраните гроздови сортове и новите бъчви дават възможност на винарите да изразят характера на Рабишкия тероар в своите вина.
В момента годишният производствен капацитет на винарска изба „Магура” е до 2 млн. бутилки вино, 100 хил. бутилки ракия и 100 хил. бутилки естествено пенливо вино. Вината на „Магура” са с модерно звучене и неповторим регионален характер, произведени с минимална технологична намеса. Освен с естественото си пенливо вино „Магура”, избата е специализирана в производството на впечатляващи тихи вина в сериите:
Изба „Магура” е известна и с производството на качествени ракии: „Магурска Теменуга“, „Магурска специална“ и „Магурска сливова“.
Продукцията на „Магура” се разпространява на територията на цяла България чрез собствени фирмени магазини, търговски вериги и дистрибутори в областните центрове на страната.