КОИ СМЕ НИЕ

ЛЕГЕНДАТА НА ВИНАРСКА ИЗБА МАГУРА

История и Наследство

Винарска изба Магура е създадена през 1967 година в село Рабиша, разположено в северозападната част на България. Този географски район е известен със своите уникални природни и исторически забележителности. Районът е творение на природата в продължение на милиони години, с известните Белоградчишки скали и пещерата Магура.

Природни Феномени и Винопроизводство

Преди около 200 млн. години започва образуването на Белоградчишките скали – най-известният скален феномен на България. Природата е изваяла скулптури на митични същества, хора, животни и птици от безформения камък. Преди около 15 млн. години започва образуването на пещера Магура, а преди 4 млн. години се образува Рабишкото езеро – най-голямото вътрешно карстово езеро в България. Традицията на лозарството и винарството тук датира от хилядолетия.

Уникални Винени Сортове

В този район на България се отглеждат някои характерни сортове грозде, които не виреят никъде другаде – Гъмза и Врачански мискет, известен като Врачанска теменуга, който ражда грозде с доказан аромат и вкус.

Модернизация и Развитие

От 2006 г. винарна „Магура” започва амбициозна програма за основна реконструкция и модернизация на почти всички сегменти от дейността си, като се превръща в модерна изба, отговаряща на всички европейски изисквания за производство на естествено пенливо вино, висококачествени вина и ракии.

Цикъл на Производство

Цикълът на производство обхваща всички технологични операции от началната преработка на гроздето до бутилирането. Целият процес се извършва с помощта на най-съвременно технологично оборудване, позволяващо пълен контрол на всички процеси до готов продукт. Управлението и контролът на качеството на продукцията се гарантира от модерно оборудвана лаборатория.

Съвременни Технологии и Качество

Процесът на стареене и съзряване на вината протича във висококачествени френски, български и американски дъбови бъчви, които са от изключително значение за стила на вината. Внимателно подбраните гроздови сортове и новите бъчви дават възможност на винарите да изразят характера на Рабишкия тероар в своите вина.

Продуктови Серии

В момента годишният производствен капацитет на винарска изба „Магура” е до 2 млн. бутилки вино, 100 хил. бутилки ракия и 100 хил. бутилки естествено пенливо вино. Вината на „Магура” са с модерно звучене и неповторим регионален характер, произведени с минимална технологична намеса. Освен с естественото си пенливо вино „Магура”, избата е специализирана в производството на впечатляващи тихи вина в сериите:

  • NATURAL SPARKLING WINE
  • RABISHA
  • TREVITE
  • MEDIUM
  • PREMIUM

Изба „Магура” е известна и с производството на качествени ракии: „Магурска Теменуга“, „Магурска специална“ и „Магурска сливова“.

Маркетинг и Дистрибуция

Продукцията на „Магура” се разпространява на територията на цяла България чрез собствени фирмени магазини, търговски вериги и дистрибутори в областните центрове на страната.

НАГРАДИТЕ НА ВИНАРНА МАГУРА

2023 BIWCF

BRUT 2018

2021 VIENNA AWC

TREVITE 2020

2021 BIWCF

BRUT 2018

2023 BIWCF

ГАМЗА 2021

2022 LAS VEGAS

BRUT 2021

2023 BIWCF

ВРАНЧАНСКИ 2021

2021 BIWCF

ПИНО ГРИС 2019

2021 BIWCF

ПИНО ВЕРДО 2020

2021 VIENNA AWC

МАГУРА

2019 ROTARACT

МАГУРА
bg_BG